Thursday, April 2, 2020

Струва ли си да оцелееш след ядрена война?



Като наблюдавам мерките, предприети от Правителството и Оперативния щаб по отношение на коронавируса, в главата ми изникват апокалиптични картини. Някой може да го мисли за пресилено, обаче аз не съм съгласен. Във всеки случай е адски неприятно. Pазсъждавали ли сте над въпроса при евентуална ядрена война в коя група предпочитате да попаднете - загиналите или оцелелите? Преди да отсечете, че от живота по-важно няма, мога да ви уверя: оцелелите след ядрена война със сигурност ще завиждат на загиналите.

Мина много време, откакто разсъждавах над тази тема. Сега неволно си я припомних. На очевидното и асоциациите не можеш да заповядваш.

Държавата на практика спря. Хората не работят, бизнесът е блокиран. Щетите са неизбежни. Говорят за пик на заразата, а всъщност последствията ще са далеч по-страшни. Безкрайно наивно е да вярваме, че ще се оправим за няколко месеца. Ще трябват години. Mожете да сте сигурни и в още нещо: жертви ще има не само от заразата, но и от последствията. Вторите дано не се окажат повече от няколкото случая сега. Няколко случая, представете си! Повече умират от обикновен грип, но кой ли разсъждава.

Можеше ли да не се стигне дотук? Разбира се. Във всяка ситуация имаш полезен ход. Просто трябва да го откриеш. Какво пречеше рисковите групи да бъдат под карантина и наблюдение, а останалите да продължат нормалния си живот? Нищо. Нали за това са статистиката, социологията и други подобни важни думи. Тогава защо е деленето на групи? Излиза, че стават само за празни приказки и запълване на вестникарски колонки.


Рисковите групи са две - възрастните хора и завърналите се от чужбина. Ако те си стоят вкъщи, за останалите коронавирусът се превръща в обикновен грип. Пипне ли ги, лекуват се и забравят. Ако изобщо ги пипне, защото това е само хипотетично и изобщо не е сигурно. Струва ли си заради бълха да изгориш цялата къща? Не че хората са бълхи, просто такава е приказката.

А сега ситуацията вече е извън контрол. Доказва го последният гаф на Оперативния щаб. Първо обвиниха лекарите в Банско за укриване на болни, после с половин уста признаха грешката си. Ще признаят и че са прекалили с мерките. Hо след време. Дотогава щетите ще са неизброими.
.........................................................................
Трагедията на българското здравеопазване
Манипулация за наивници
Един различен свят

No comments:

Post a Comment