Tuesday, August 28, 2018

Абсурдни лъжи от учебниците по икономика и финанси - 1 част



Не е тайна, че с много думи и цифри можеш да скриеш истината и да изпратиш наивниците в съвсем друга посока. Това действа не само при необразованите хора, които поради липса на знания вярват на всякакви лъжи. Хващат се и уж образованите, които именно заради знанията си бързат да се съгласят с доводите, спуснати от платено икономическо величие, чиято цел е да манипулира обществото. Вторите много ги е страх да не ги обвинят, че "не разбират".

В един форум видях интересен спор. Зададоха въпроса как е възможно икономиката на САЩ да е най-развита и в същото време държавният им дълг да расте постоянно?

Тук от пръв поглед нещата са ясни: Америка е въздух под налягане, чието "величие" се подхранва по изкуствен начин чрез манипулации, лъжи и ако се наложи, чрез война срещу онези, които не са достатъчно наивни за да вярват в магическите способности на Белия дом. Обаче слугите на САЩ отказват да приемат фактите и измислят абсурдни обяснения.

Например: когато лихвата по дълга е по-ниска от растежа на икономиката, заема ти носи печалба. Казано с прости думи: ако умееш да завъртиш парите, ще спечелиш достатъчно, за да си погасиш дълга и да остане за теб. Защо не го обясняват разбираемо? За да си кажеш, че икономиката е егати сложната наука, да изглеждат изкуствено тежки. Освен това има очевадна манипулация - забелязахте ли  "заема ти носи печалба"? Всъщност печалбата идва от твоята дейност. Защо я приписват на заема? За да повярваш, че е хубаво да вземеш заем. Така прикриват кожодерските практики на банките, които често нарушават предварителните договори и в крайна сметка прибират доста повече от онова, което си се съгласил да им плащаш като лихви. Видяхме го по време на световната криза: кредитните институции едностранно променяха договори, оправдавайки се с нараснали разходи. Изобщо не ги интересуваше, че тези разходи са си техен проблем, а не на кредитополучателите, голяма част от които изгърмяха въпреки съвестното плащане по първоначалните договори.

Ако дългът ти расте, значи си го закъсал и потъваш в блатото. Елементарно и логично! Обаче слугите на САЩ казват "с увеличаване на заема   увеличаваш и печалбата си".  Това просто няма как да е истина. Внушението е: с допълнителните пари увеличаваш производството и така печалбата скача. Но умишлено пропускат две неща. Първо, увеличеният заем означава увеличени лихви, т.е. банките ще лапат повече и то на твой гръб. Второ, ако икономиката наистина е развита, тогава не се нуждаеш от заем, защото с успешната си дейност сам ще спечелиш необходимите пари. Това е истината, но паразитиращите кредитни институции нямат cметка да я знаеш. Те имат нужда от друго: да ти внушат,  че колкото и успешна дейност да развиваш, винаги е добре да вземеш заем. Аз пък ви казвам обратното:  няма кредитополучател, който да не е съжалявал заради заема си. Hякои не го подозират, защото просто не е дошъл техният ред.

Продължава във 2част


2 comments:

  1. Аз затова спрях да уча икономика. Не можах да се примиря с глупостите, които набиват в главите на студентите. Конкуренцията, акциите, всичко се манипулира, а хората го приемат като нормална част от пазара. По-лесно е да зубриш, отколкото да мислиш.

    ReplyDelete
  2. Разбирам симпатиите на хората към САЩ.
    Тяхно право са.
    Но не е нормално да оправдават агресията. Американците нападаха чужди държави, вероятно ще нападат и други.
    Заплашват, манипулират, всички играят според тоягата им.
    Това не е честно и не може да бъде оправдавано на всяка цена.

    ReplyDelete