Monday, March 30, 2015

На някой върши ли му работа такова здравеопазване?





Малкият племенник се разболя и по всичко изглеждаше, че е шарка. Личната лекарка “зарадва” сестра ми с думите “Спокойно! В момента има епидемия точно от шарка.” В крайна сметка се оказа именно тази болест.

Проблемът е, че я забелязахме още в събота, а тогава лекарите не работят. Личната никога не ходи по домовете и в почивни дни телефонът й задължително е изключен. Затова сестра ми трябваше да води племенника в дежурна болница. Там й поискали 35лв. В противен случай трябвало да ходи до другия край на София. Представяте ли си? Cестра ми настинала, единият племенник също, а другият – с шарка. И трябва да обикаля! Говорим за две малки деца и жена, на която всеки месец удържат по около 100лв.

Питам аз: защо са тези удръжки? Ако погледнем години назад, сумата действително е сериознa. Tолкова ли не се събраха за един преглед? След като при всички положения трябва да плащаш солени суми, тогава за какво отиват удръжките? Въобще някой доволен ли е от такова здравеопазване?



6 comments:

  1. Нещо много сбъркано има в здравната ни система. Свалят по няколко кожи от осигуровки, а все трябва да плащаш. Много хора си задават въпроса къде отиват парите от осигуровките. Отговор обаче няма.

    ReplyDelete
    Replies

    1. И ще става все по-актуален този въпрос. Аз нямам нищо против удръжките, но да отиват по предназначение. Hе само да ми ги взимат. Щом не вършат работа, тогава не трябва да са задължителни.

      Cегашното положение много напомня за рекет – прибират пари, срещу които не получаваш нищо, но не те питат дали си съгласен, а направо налагат.

      Delete
  2. Само здравните осигуровка ли месечно е 100-ина лева ? пояснете повече !

    ReplyDelete
    Replies

    1. Не е само здравната осигуровка. Но нали всичко отива в държавата, а тя напълно отсъства. Идеята е да събират от всички, пък днес един е болен, утре друг. Това не се случва.

      В тези 100лв влизат и удръжките за пенсия, а знаем какви пари получават днешните пенсионери, въпреки че цял живот са им удържали. Значи пак имаме потъване на пари в бездънна каца. Нещата са също толкова грозни – казват, чe ако живееш по-дълго, ще получаваш повече пари, но за да стане, някой друг трябва да живее по-малко, иначе няма пари за всички. Hе е ли цинично? Не се ли губи идеята на осигуряването?

      Delete
  3. Защо трябва да имаме "личен лекар"? Той е една гара разпределителна и нищо повече. А си феодално закрепен към него и той получава пари за това. Защо държавата не направи лична здравна осигурителна сметка,в който да влизат около 70% от осигурителните вноски и в останалите в обща,солидарна? Да,ама няма да може да се краде от личните сметки. А сега е един голям гьол от тоя гьол краде всеки,който може- лекари,болници и което е най-странното,а може би и затова не е странно, държавата. Тя краде средства от едни и ги пренасочво към други,които тя,държавата трябва да осигурява.

    ReplyDelete
  4. I visited many websites but the audio quality for audio songs present at this web page is truly marvelous.

    ReplyDelete